Ingen kommer undan telefonförsäljare och dörrknackare. Förr eller senare har man dem på halsen. Det kan vara bra att veta att man har särskilda rättigheter mot den sortens försäljare.
Något som på senare år blivit allt vanligare är det som de som håller på med det kallar telemarketing – kort sagt telefonförsäljning. Försäljare förses med långa listor med människor som på grund av ålder, kön och inkomst (och annat som kan hittas i offentliga register) kan antas vara intresserade av en viss vara eller tjänst.
Det är alltså inte som du trodde att världen helt plötsligt har översvämmats av folk som vill sälja till exempel pensionsförsäkringar; det är du som har hamnat på en namnlista över folk som passar profilen på personer som kan antas vara intresserade av pensionsförsäkringar (vilket i fallet pensionsförsäkringar förmodligen innebär att du är 30-40 år och tjänar klart mer än medelinkomsten).
Som om det inte vore nog med dessa fridstörare finns dessutom de vanliga dörrknackarna.
Bra att veta
Som konsument har man särskilda rättigheter vid denna sorts försäljning. En särskild lag, hemförsäljningslagen (SFS 1981:1361) har stiftats just för att skydda konsumenter mot denna påträngande form av försäljning. Lagen gäller för övrigt även vid Tupperwareparties och liknande, dvs där man bjuds hem till någon och får tårta och kaffe, varefter det kommer en försäljare och förevisar sina varor.
Rättigheter mot dörrknackare och telefonförsäljare
Den första rättigheten är så självklar att den inte står i lagen: man har naturligtvis rätt att bara artigt säga nej tack och lägga på luren respektive stänga dörren. Det har man alltid rätt att göra i sitt eget hem. Är man verkligen ointresserad är detta alltid den bästa strategin, för alla parter. Även försäljaren bör ju vara tacksam för att en som absolut inte vill ha säger det från början.
Den rättighet man har enligt lag är framför allt rätten att ångra sig, det som är känt som ångerveckan. Det innebär att försäljaren ska ge dig en särskild ångerblankett och information (ofta på baksidan av blanketten) om hur man gör för att ångra sig. Detta gäller även telefonförsäljare, som alltså måste posta ångerblankett och information till dig.
Ångerveckan gäller sedan en vecka från att du fått blanketten. Får du ingen blankett är du inte bunden av köpet, dvs du kan strunta i att betala och be försäljaren komma och hämta varan. Du får en vecka på dig att fundera på köpet från att du har fått varan (eller “en väsentlig del av varan” om den är i flera delar). Ångrar du dig behöver du bara skicka in blanketten. Skicka helst med rekommenderat brev, för då får du kvitto på att försäljaren fått din blankett. Du ska sedan få pengarna tillbaka, ingenting annat. Acceptera inte tillgodokvitton. Om du redan har betalt ska du inte lämna tillbaka varan förrän du fått pengarna tillbaka.
Lagen ställer egentligen bara två krav på dig: du ska återlämna varan i samma skick som du fick den (du får med andra ord inte använda den), och du måste ge försäljaren chans att hämta tillbaka varan. Försäljaren kan också begära att du ska posta den, men då måste han betala portot själv. Dessa regler gäller i princip alltid vid dörrförsäljning och telefonförsäljning. Det förekommer dörrknackare som hävdar till exempel att lagen inte gäller för monterade varor (lås, köksskåpluckor m m), att lagen inte gäller begagnade varor eller att man kan få ett särskilt bra pris om man avstår från rätten till ångervecka. De ljuger. Lagen gäller.
Undantag
Lagen gäller inte om varorna är värda mindre än 300 kronor. Grannpojken som knackar dörr och säljer kakor för att kunna åka på klassresa behöver alltså inte lämna ångervecka.
Lagen gäller inte om du har bjudit in försäljaren och det var din idé från början. Däremot gäller den om försäljaren ringer på och du ber honom komma tillbaka någon annan gång.
Lagen gäller inte om försäljningen inte är “yrkesmässig”, som det heter. Det är grannpojken med kakorna som undantas igen. Dammsugarförsäljaren kommer däremot inte undan med bortförklaringen att hans dammsugarförsäljande är en hobby.
Dessutom finns det ett litet undantag för måttbeställda och specialbeställda varor. Där räknas ångerveckan från den dag då du fick ångerblanketten, inte från den dag då du fick varan.
Undantaget detta har du verkligen rätten på din sida. Låt dig inte pratas omkull – och skulle det hända så kom ihåg att du kan ångra dig.