Vågar man gå i borgen?

Risken är ganska stor att du för eller senare blir tillfrågad om du kan gå i borgen för en vän eller släkting, om du inte redan har blivit det. Det finns all anledning att tänka både en eller två gånger, för att gå i borgen för någon är ett mycket stort åtagande.

Man kan lätt tänka sig in i situationen och hur svår den kan vara: en vacker dag ringer en gammal vän som bor sedan många år i en trist etta och berättar att han har blivit erbjuden en fin tvåa i ett trevligt område. Men hyresvärden undrar om inte vännen tjänar aningen för lite för att ha råd med hyran och vill ha en borgensman för att vännen ska få kontraktet. Vännen hade tänkt fråga sina föräldrar, men de har bara sin lilla pension och duger därför inte. Så vännen undrar om inte du skulle kunna gå i borgen. En ren formalitet.
Här finns bara ett gott råd: Tänk efter före. Både en och två gånger. Att gå i borgen är verkligen ingen liten formalitet.

När behövs en borgenär?

De två vanligaste situationerna där någon kan kräva en borgensman är vid lån och vid någon form av avtal, till exempel ett hyresavtal eller ett telefonabonnemang. Oavsett vad det gäller bör man vara medveten om att det är ett stort åtagande man gör – man erbjuder sig att om det behövs betala låntagarens skulder, varken mer eller mindre, inklusive skuldräntor och straffräntor.

gå i borgen

Förmodligen står det någonstans på din väns hyreskontrakt något i den här stilen: “För hyresgästens fullgörande av skyldigheterna såväl enligt hyresavtalet som hyreslagen går undertecknad i borgen såsom för egen skuld.” Det rör sig här om den typ av borgen som juristerna kallar proprieborgen, vilket man ser på uttrycket “såsom för egen skuld”. Det innebär att om hyresvärden har pengar att kräva av din vän och vännen inte betalar kommer kravet omedelbart att skickas vidare till dig, och du blir lika skyldig att betala som om det hade varit du som bodde i lägenheten. Sedan får du i din tur försöka få din vän att betala bäst du kan.

Enkel borgen

Det finns en annan typ av borgen, av juristerna kallad enkel borgen. Om inte frasen “såsom för egen skuld” finns med i formuleringen på papperet rör det sig om enkel borgen. Om man går i enkel borgen lovar man att betala den skuldsattes skulder först om det visat sig att han absolut inte kan betala, vilket brukar infalla antingen när kronofogden har varit där och sett att det inte finns något att utmäta eller när den skuldsatte har försvunnit. Det låter kanske i förstone tryggare. I stället kan det vara tvärtom: det innebär ju att du som borgensman får överta skulden först efter att skulden har gått genom hela maskineriet av inkassofirmor, fogdar och annat elände, och om din vän varit lika luspank hela tiden innebär det att du kan få ett års obetalda hyror plus ränta och straffränta i knät, i stället för ett par hyresavier att betala.

Men ska man då gå i borgen för sina vänner?

Nej, det ska man inte, tycker jag, inte ens för sina bästa vänner. Jag tycker rentav att det är aningen tanklöst av vännen i exemplet ovan att försätta dig i den genanta situationen att behöva neka honom borgen och få det att framstå som om det vore du som tvingade honom att bo kvar i sin etta när han kunde få en trevlig tvåa efter åratal i bostadskön.

Och varför? Flera anledningar. Ett borgensåtagande är totalt. Formuleringen “såsom för egen skuld” måste tas bokstavligen. Det innebär kort och gott att du kan få gå från hus och hem för en skuld som inte är din. Kronofogden har lika stor rätt att sälja ditt radhus på exekutiv auktion som om det hade varit din skuld. Är borgensåtagandet en proprieborgen (och det är det för det mesta) går det inte ens att värja sig med till exempel att den skuldsatte borde sälja sin bil innan du behöver betala – hans skulder är dina från det ögonblick då han inte betalar. Att få honom att sälja bilen blir sedan din sak. Ett borgensåtagande är evigt.

Borgenärsskap är för evigt

Om man inte uttryckligen har kommit överens om en tidsgräns med långivaren (eller hyresvärden eller vad det nu rör sig om) går det inte att slingra sig ur ett borgensåtagande när man en gång har skrivit på. I alla fall inte om inte långivaren går med på det, och det gör han för det mesta inte om man inte får någon annan att ta över borgen. Det går alltså inte att ta tillbaka sin borgen om man till exempel märker att den man har gått i borgen för missköter sin ekonomi eller tänker gifta sig med någon med stora skulder. Din borgen gäller tills låne- eller hyresavtalet som du skrev på går ut. Hyresavtal för lägenheter, telefonabonnemang och bostadslån varar inte så sällan livet ut! Dina rättigheter är mycket få.

Om borgen skulle utlösas och du bli tvungen att betala har du egentligen bara en rättighet, och det är att du i din tur kan kräva den du gick i borgen för på pengarna. Men för det mesta får man ingenting därifrån – den skuldsatte är pank. Ofta är det bästa du kan hoppas på att får ta över lånet själv, för då kan du i alla fall dra av räntekostnaderna i deklarationen… Kravet på borgen är i sig misstänkt.

Varför kräver långivaren eller hyresvärden borgen?

Därför att han inte känner sig säker på att den som ska betala kommer att kunna klara av det själv. Tänk på det. Bankernas sura lånebyråkrater är inte så sällan riktigt duktiga på att bedöma folks förmåga att betala. Gör inte tankefelet att tro att det redan har gjorts en ordentlig kreditprövning och att den som vill ha dig som borgensman är godkänd som låntagare eller hyresgäst – förmodligen har en prövning gjorts, och resultatet blev att han inte är godkänd om han inte skaffar borgen!

Förmildrande åtgärder

Om du ändå överväger att gå i borgen så försök i alla fall mildra den. Stryk ett streck över formuleringen i lånepapperen – du behöver inte alls skriva under just den förtryckta formuleringen. Försök sedan komma överens med långivaren eller hyresvärden om t ex att din borgen är tidsbegränsad, att du inte behöver betala om du eller den du går i borgen för blir långvarigt sjuk, dör eller blir invalidiserad, eller att du bara går i borgen för ett visst maximalt belopp. Tala med någon fackkunnig (t ex konsumentvägledaren på kommunen) om hur man formulerar det på kontraktet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *