Spara pengar

Det finns många sätt att spara pengar. Några förändringar i beteendet kan behövas, men i andra områden handlar det om att göra på rätt sätt. Du får själv tänka och välja vad du tycker är värt att spara in.

Visst kan man alltid bara jämföra priser och vara allmänt sparsam, men med några tips och metoder kan du lära dig att verkligen spara pengar.

Bra tips om hur du kan spara pengar

Först o främst är det viktigt att göra en budget. På så sätt har man koll på allt som händer med familjens plånbok. Viktigt är också att tänka på varje utgift om den är nödvändig.

Internet

Dela kostnaden med dina närmaste grannar. Trådlösa tekniken som vi kallar Wifi ger en bra Internet möjlighet, som man kan dela med sina grannar.

Investeringar som behöves att det ska funka är en Trådlös router  som kostar ca 1.000 kr. Trådlöst Kort/per användare ca 300 kr, men den finns oftast inbyggt, som man behöver ej köpa den. Det är inga problem att 5-10 hushåll kan ha Internet på ett abonnemang. Att installera detta klarar man själv.

Telefon

Man mår granska sina egna vanor. T ex vilka samtalstyper ringer jag mest till. Vilken abonemang har jag nu och vad kostar det mig. Så kan man se om man även behöver en fast telefon eller inte. T ex det är dyrt att ringa från en fastttelefon med abonemang till mobil, men tvärtom är det billigt. Bra att komma ihåg också att olika operatörer har olika kostnader.

Bensin

Om du blandar 25 % Etanol E85 i bensinen, så är E85 billigare än bensin f.n. ca 7,5 kr/l. Bilen kommer att dra ca 10 % mindre. Mindre utsläpp och det påverkar inte negativt på bilen. Om du kör 2000 mil per år, så sparar du  ca 4.600 kr.

Man kan också tanka sin motorcykel, gräsklippare, båten m.m. med etanol. Viktigt är också att tänka på att bilen har rätt däcktryck. Tanka i billiga mackar. Glöm inte att takbox drar mycket bensin, en kall bil gör det samma. Ecodriving hjälper att spara Om du väljer att köra en elbilar, elhybridbil eller gasdrivna bilar får reducerad förmånsvärde med 40 % (högst 16.000 kr/år). Med Etanol sparar du helt eller delvis 20 % (högst 8 000 kr).

AC/Klimatanläggning ökar bensinförbrukningen med 2-5 %. Du kan spara 500 kr per år.

Boende

Vara medveten om vad olika saker kostar är väldigt viktigt.  Mät vad dina apparater kostar att använda. Köp en energimätare och jämför hur mycket du betalar om du stänger av, sätter på standby eller alternativt drar ut kontakten på olika elektriska apparater.

Frysen

En mirakelkassett till frysen finns att köpa på handeln. Den hjälper att göra frysen effektivare och sänker förbrukningen med ca 30 %. När förbrukningen sjunker så får du mindre isbildning och en fräschare
doft i frysen.  Bra att veta också att en gammal frys kan dra el för ca 1 500 kr/år och en modern för 4-500 kr/år.  Du sparar upp till 500 kr/år

Mat

Om du tar med en matlåda i ställer att äta ute, kan du spara upp till 19 000 kr/per år. Om du ej äter snabbmat, kan du spara upp till 25 000 kr/per år. Om du minskar läsk, chips och godis ätandet med 50 % kan du spara ca 5 200 kr/per år. Det är absolut löjligt hur mycket du kan spara om du slutar röka, snusa och dricker mindre alkohol. En familj med 2 vuxna personer som röker, eldar upp ca 75 400 kr/år. Tänk va mycket du kan spara om du slutar med dessa vanor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *