Att låna pengar

De flesta hushåll har någon gång tagit lån. Men att låna pengar är dyrt, kräver förberedelser och är belagt med ett stort ekonomiskt ansvar.

Ett lån ska i första hand ses som att sprida kostnaderna under en lång tid, inte som en inkomst.

Om du går i lånetankar, men inte riktigt vet om du har råd finns det en enkel regel:

”Har du inte råd att spara har du heller inte råd att låna.”

Det kan låta lite absurt vid en första tanke, men är egentligen ganska logiskt. För att någon ska vara villig att låna ut pengar till dig måste du ju kunna ge någon typ av garanti, att du klarar av att betala tillbaka lånet, plus ränta och eventuella avgifter.

Du ska alltså varje månad kunna lägga undan tillräckligt med pengar för att kunna betala dina amorteringar.

låna pengar

Svårt att låna sig skuldfri

Om din ekonomi kört ihop sig kan det vara frestande att ta ett lån för att betala av sina skulder.

Men att låna sig skuldfri är nästan omöjligt. Visserligen ger lånet dig ett tillfälligt klirr i kassan, men du har också dragit på dig nya lån, som ofta gör situationen ännu värre.

Det enda som långsiktigt kan minska dina skulder är att ändra sin livssituation, så att du på något sätt minskar dina utgifter.

Bered dig på tuffa frågor

Om du överväger ett lån ska du ta kontakt med din bank eller någon annan aktör på marknaden som hjälper dig att låna pengar.

Du får vara beredd att redogöra för din ekonomiska situation, som dina utgifter, inkomster, tidigare lån och tillgångar. Du får säkerligen också svara på varför du vill ta ett lån och hur snabbt du kan betala tillbaka pengarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *